Counter Entropy House in its realization phase

Counter Entropy Realisierung

Contact

Telephone

workPhone
+49 241 80 95235

E-Mail

05/14/2012

The Counter Entropy Team has started building the house. Work on specific tasks has started at three sites simultaneously: on Campus, part of the team is busy in a woodworking shop while other team members work at a carpentry in Heinsberg. The parts produced in these two places are delivered to a hall at the Research Center Jülich which forms the hub of the construction project being the place where everything is assembled.
The woodworking shop based on the Aachen Campus focuses on the construction and the trimming of the façade forming functional blocks? interiors, which consist of recycled wood assembled into elements in the workshop. The second major challenge of the woodworking shop is the manufacturing of wooden slats for the floor from glued wood blocks originating from the old Tivoli stadium. The students have already cut the blocks into sized slices in order to assemble the individual slats into ready-to-install surfaces in the end.
The functional blocks were built of wood at a local carpenter?s in Heinsberg. Because of their function as load-bearing exterior walls they were designed complete with insulation. The ground scaffold for the house?s interior was also created on this site. It contains five elements, representative of the residential areas, and has been completed except for the integration of the power lines, the planking and the insulation. In addition, the construction of the roof scaffold has already begun. The roof will consist of seven elements, with four of the beams forming a mitered frame. The remaining three beams are inserted centrally at equal distances into the frame. The remaining three beams are inserted centrally at equal distances into the frame. The roof will be waterproofed in Jülich, however. After the completion of the roof scaffold, units of plastic will be placed, each with a few centimeters of offset. The goal of this is to create a slope which will ensure the drain of the rain water.
The elements produced on the construction sites are assembled in the hall in Jülich. The façade modules are currently produced here, as well. Recycled CDs are partially melted in a mould and thus combined into façade elements of the same size. Supported by a wooden substructure, these surface units are eventually mounted onto the functional blocks. Accordingly, the focal point of the team in terms of the actual construction is moved to the hall in Jülich.
The parts of the interior which is not created by extending boxes from the functional blocks, is supplied by the Gut Rosenberg artisans. These include, for instance, free-standing objects such as tables or chairs.

Further Information:
The Youtube- Channel http://www.youtube.com/solarrwth allows interesting insights, for example in the current construction phase. Pictures and news can be found on the team's website at www.counter-entropy.org.