Counter Entropy House wins 5th place

Award Ceremony

Contact

Telephone

workPhone
+49 241 80 95235

E-Mail

Contact

Telephone

workPhone
+49.241.80-94077

E-Mail

10/01/2012

The team from RWTH Aachen University takes positive stock

The Solar Decathlon Europe is an international student competition to increase the awareness of solar energy. The aim was to develop an innovative house, which is operated exclusively with solar energy. In the course of a two-year project, the interdisciplinary student team from RWTH Aachen University developed a 46m² solar house and, during the past two weeks, has faced up to the international competition with 18 universities from 13 countries.
During this period, the solar houses were rated in several disciplines such as "Architecture" or "Sustainability" by renowned juries. Points were also awarded for measured values in categories such as "Comfort conditions" or "Electrical Energy Balance".

In the individual competition categories, the Counter Entropy House achieved the following positions:
2nd prize Architecture
1st prize Light Design
3rd prize Communication and Public Relations
1st prize Interior Design
3rd prize Industrialization & Feasibility
3rd prize Sustainability
4th prize and Honorable Mention Energy Efficiency
4th prize Innovation

Yesterday's award ceremony at the Pabellón XII, close to the competition site, managed to keep the teams thrilled. Four of the ten competition disciplines were only announced towards the very end of the event. The large hall was filled to the last seat and over 400 decathletes were intently following the presentations of the final prizes. In total, the RWTH team landed a 5th place. The 1st place went to the French team "Canopea" in whose country of origin the next European Solar Decathlon will take place in 2014. The other German team "Ecolar" reached 4th place.

With the subject "Re-think. Re-use. We build." as the central theme, the team has set up a house, which not only does justice to the high architectural and technical demands, but also minimizes the ecological impact on the environment by the reuse of various materials. Thus, from 46.000 CDs a weather-resistant facade was produced, from beams of the grandstand of the old Aachen Tivoli Stadium an over 200m² large parquet floor, and from old furniture and truck cover the interior decoration. Through this approach, the team is hoping to raise awareness of how everyday and no longer used items can be applied for a new use in a different way.

The Counter Entropy House will be built at the Jülich Research Center in a few months for further research purposes, providing interested visitors the opportunity to also visit the house in Germany.