Winter Semester 2018/19

Is the future of the city the region?

City and Region Copyright: © Urban Design

The new event series "Städtebauliches Kolloquium" at the Faculty of Architecture at RWTH Aachen University aims to stimulate discourse on social, economic and technological changes and their spatial impact on the neighborhood, the city and the region.

As part of the first event in winter 2018, the Urban Planning Colloquium will focus on the interrelationship between city and region. Growth and shrinkage sometimes take place side by side. In many inner cities, there is a lack of living space, while at the same time the surrounding areas are experiencing vacancies. Insufficiently coordinated residential and commercial development promotes further growth in commuter flows. Against this backdrop, inter-municipal cooperation is an obvious way to strike the necessary balance between different development dynamics.

Even though the development of cities has always been related to the region and vice versa, the debate about a "regional urbanism" and a veritable "regionalization of urban development" is currently experiencing a new relevance. This is made clear not least by the numerous city-region alliances, the REGIONALEN in North Rhine-Westphalia, as well as agglomeration concepts, which are being launched as innovative formats.

The Urban Planning Colloquium wants to focus on the opportunities and potentials that can be generated from an alliance of city and region. What experience can be gained from best-practice projects from Germany and abroad? What planning and urban development concepts does the regional scale require and enable? How can added value be developed for both sides in an alliance of city and region? Is the future of the city the region?

These questions arise all the more for a region like the Aachen city region, which is designed for regional thinking and action due to its special constitution, but which shows deficits especially in the area of regional urban development.

Agglomeration

Di. 13. November 2018 - Agglomeration

Veranstaltungsort geändert: Foyer Reiff Museum | Schinkelstraße 1 | 52062 Aachen

Viele Städte und Metropolen stehen vor vielfältigen Herausforderungen der räumlichen Entwicklung. Sie müssen Antworten finden und Konzepte entwickeln, wie sie mit den sich verschärfenden Flächen- und Nutzungskonkurrenten umgehen wollen. Vor diesem Hintergrund stellt das Agglomerationskonzept einen innovativen strategischen Ansatz dar.

Dr. Reimar Molitor
Geschäftsführer Verein Köln/Bonn e.V.
> Das Agglomerationskonzept Köln-Bonn

Prof. Dr. Bernd Scholl
Professur für Raumentwicklung, ETH Zürich
> Vom Agglomerationskonzept Limmattal Zürich zur REGIONALE

Michael von der Mühlen, Staatssekretär a.D., Dortmund
Helmut Etschenberg, Städteregionsrat, Städteregion Aachen
Rudi Bertram, Bürgermeister Eschweiler
N.N., Vertreter der Politik/der Städte (angefragt)

Prof. Christa Reicher, RWTH Aachen

Foyer Reiff Museum | Schinkelstraße 1 | 52062 Aachen

Regionale Netzwerke

Di., 4. Dezember 2018 - Regionale Netzwerke

Stadtumlandverbünde werden vielerorts als notwendiges Netzwerk angesehen, um die Interessen von Stadt und Region in ein Gleichgewicht zu bringen. Diese regionalen Zukunftskonzepte zeigen, wie die Herausforderungen in den Bereichen Städtebau, Stadt- und Siedlungsentwicklung, Wohnungsbau und Mobilität partnerschaftlich gemeistert werden können.

Prof. Dr. Ursula Stein
Stein Stadt- und Regionalplanung, Frankfurt M.
> Vom Mehrwert der Konzepte von Stadtumlandverbünden

Boris Linden
Zukunftsagentur Rheinisches Revier
> Wie ein Zukunftsbild für das Rheinische Revier entstehen könnte

Prof. Dr. Frank Lohrberg, RWTH Aachen
Ralf Ritter, Leiter Planungsamt Stadt Pulheim
Karl Jasper, Ministerium NRW
Hans Joachim Sistenich, ehem. Geschäftsführer AVV
N.N. Vertreter der Politik/der Städte (angefragt)

Prof. Dr. Stefan Siedentop, ILS Dortmund

Hörsaal BS II | Mies-van-der-Rohe-Str. 1 | 52074 Aachen

Regionale Zukunftsformate

Di., 15. Januar 2019 - Regionale Zukunftsformate

Wachstum verlangt eine langfristige und koordinierte Raumentwicklung, von der die kleineren, teilweise von Schrumpfung betroffenen Kommunen profitieren können. Neue Formen von regionalen Zukunftsformaten können als Kompass für eine ausgewogene Entwicklung fungieren und räumliche Qualitäten sichern.

Wilhelm Natrup
Leiter des Amtes für Raumentwicklung, Baudirektion Kanton Zürich
> Langfristige Raumentwicklungsstrategie Kanton Zürich

Prof. Dr. Hildegard Schröteler-von Brandt
Universität Siegen
> REGIONALE - Neue Allianzen von Stadt und Land

Erik Schöddert, RWE Power AG
Prof. Dr. Agnes Förster, RWTH Aachen
Hans Dieter Collinet, Min. Dir. a.D.
N.N. Städteregionsrat, StädteRegion Aachen (wird nach Wahl angefragt)
N.N. Vertreter der Politik/der Städte (angefragt)

Barbara Thüer, Netzwerk Innenstadt NRW

Forum M | Buchkremerstraße 1 | 52062 Aachen