Johanna Lebender // Conversion of the church St. Bonifatius in Aachen-Forst

 

 

The resulting music center Aachen-Forst connects the existing building of the church St. Bo-nifatius as well as its sacristy by Rudolf Schwarz with the new building of the music school. The new building frames the church with its L-shape, inspired by a recumbent note, and pro-vides it a new importance. The church now offers space for multicultural meetings and musi-cal events. Likewise, new public spaces are created, which increase the livability in the neighborhood. The thoroughfare of the site remains intact and thus attracts visitors from all directions. The placement of the new main entrance opposite the entrance to the church forms the starting point for the exploitation of all parts of the building. The cladding material chosen for the upper floor, wood, represents a link to wooden instruments. It stands out from the cladding of the church in order to emphasize the temporal development of the architec-ture. The white first floor cladding in turn forms a link to the white reinforced concrete of the church. The square, differently sized windows of the new building are based on bouncing notes. This creates an image of a sheet of music on the cladding, reinforced by the horizon-tally aligned wooden strips as staves. The main building of the music school consists of a two-story structure, with the first floor connecting to the adjoining building, which is a one-story structure. The exciting architecture ~ its materials and spatial situations ~ symbolizes the liveliness of music.The new music center connects all people of the quarter in an interge-nerational way, means a new contact point for the promotion of young people and a new meeting place for the elderly. Thus the church St. Bonifatius receives a new use and value.

 
 

Examiner: Frau Univ.-Prof. Dr.-Ing. Anke Naujokat
Co-Examiner: Herr Univ.-Prof. Dr.-Ing. Christian Raabe
Supervisor: Dr.-Ing. Caroline Helmenstein

Contact Graduate: