*** Bo På Campus – Studentisches Wohnen in Trondheim // Sissil Bollig ***

Key Info

Basic Information

Graduate:
Sissil Bollig
Degree:
Master of Science
Supervisor:
Mark Proosten
 

Initiated through the growing and changing the structure of NTNU University in Norway’s third-largest city Trondheim, the process of designing a new city campus has started. This should combine university and city functions to create an urban atmosphere. An important component of a vivid campus is housing. The following design presents a concept for student housing on the future campus area. The focus of the design is on forming a synergy between the city, university, and residents.

The building plots for the new student housing are located on the northern border of the designated campus area, situated directly at the large Høgskoleparken and within walking distance to the city center and the university’s main campus. The plots are within the visual connections between Trondheims landmarks Nidarosdom, Studentersamfundet, and the University Main Building.

On both plots, the design closes existing vacant lots and therewith defines a new address and building alignment leading from the city center up onto the main university campus.

The positioning directly at the green space is an important positive factor for the area and therefore gets emphasized through connections in the north-south-axis. This breaks up the block structure and divides the design into several buildings. At the same time, it supports the individuality of the inhabitants.

The buildings‘ dimensioning is dependent on construction. The design uses a wood construction with CLT elements, except for the ground floor level, which gives a reference to the traditional Norwegian wood architecture. CLT constructions convince with their high degree of prefabrication, quick assembly, and good indoor climate. The element sizes are depending on the maximum transport sizes of 13,60 m.

The ground floor levels contain public functions as well as common spaces. Additional areas for retail or SiT services (student services) are arranged in the street-facing areas. A flexible half public communication zone separates private common rooms and public rooms. All areas are designed to be open and visible from afar to create an area of communication and activity.

The public spaces between the Studentersamfundet and Vollan Gård and the proposed design come to life through public functions such as a common kitchen, a FabLab, and a Café. These functions are open for the residents and external users at the same time to support an active campus.

The upper floors are reserved for housing. Due to the proximity to the Studentersamfundet, which is especially interesting for younger students, the housing provided on Fengseltomta is shared flats. On Grensen the housing fits into the surrounding housing structure of family houses and apartments.

The roof landscape is guided by the shapes and heights of the surrounding buildings. Eaves and ridges are the reference points for the new roof and therewith generate a visual connection. Additionally, the design’s building heights mediate between the different structures occurring in the surrounding area. With added high and low points, the roof design continues throughout the building complex.

This generates a coherent image that ties in the design into the surroundings and creates a recognition value.

Conact: