Design of a markethall in Cologne // Conrad Isensee

Key Info

Basic Information

Graduate:
Conrad Isensee
Course of Study:
Architecture
Degree:
Master of Science
Supervisor:
Sophie Schulten
Examiner:
Prof. Hartwig Schneider
Co-Examiner:
Prof. Thomas Schmitz
Institution:
Chair of Building Construction
 

Looking back, markets have been held in weather-protected locations since antiquity, e.g. in the Greek agora, Roman basilicas or in medieval functional buildings. The magnificent buildings of antiquity were not conceived as mere markets, but were also important urban components of social life, serving to exchange information or providing space for cultural performances.
The typology was redefined as a building task with the onset of industrialization and served to feed a rapidly growing urban population. A continuous increase in the amount of goods handled led to places in Cologne that served trade more than the end consumer.

The site forms the prelude to the Via Culturalis in the southern cathedral forecourt and is spatially closely linked to the Rheinstadt, Cologne's former market district. Today, the local supply of the population in this part of the city has declined considerably. In order to counteract this loss of small owner-operated stores and to draw attention to the history of the location, a new cultural building block is to be integrated coherently with the surrounding buildings and to complete the Via Culturalis: the market hall.

The contemporary market hall is also to become more than just a market, a social meeting place and cultural venue through a multi-layered profile of use, whereby this pluralistic offer should also be able to better accommodate the pluralistic society in which we live today and which characterizes Cologne.
The central idea for the development of the interior space is the hall itself, which is to have maximum visual relationships and openness through its staggering in the multi-storey building. This is where the market is located. Special functions, access as well as logistics are accommodated in the head sides.
It is a prefabricated directional wooden structure, which is intended to enrich the complexity on the Via Culturalis with a contemporary architecture in the sense of sustainable building [...].

Contact info graduate: